Czasami zdarza się, że jakość wody w domu pozostawia wiele do życzenia. Jest zbyt twarda, przez co w naczyniach i garnkach osadza się nieprzyjemny kamień, ma niezbyt zachęcający smak lub zapach bądź po prostu nie jesteśmy pewni, czy jest na tyle czysta, że można ją pić prosto z kranu.
Filtry podzlewozmywakowe składają się z kilku części odpowiedzialnych za filtrację innych cząsteczek. Według tego, jakie dany model posiada części, w ten sposób określane są stopnie - od jednego do sześciu.
Do działania wkładów dołącza lampa UV, która w naturalny oraz neutralny dla wody sposób eliminuje niemal wszystkie bakterie i wirusy.
Wnioskując po wszechstronności wszystkich wkładów, najlepszy filtr to taki, który będzie posiadał jak najwięcej stopni filtracji, ponieważ wtedy możemy mieć pewność, że wszystkie rodzaje zanieczyszczeń zostały wyłapane.
Filtry podzlewozmywakowe dają ogrom korzyści, dlatego coraz większa liczba osób decyduje się na ich montaż, rezygnując z dzbanków filtrujących.
Przede wszystkim filtr pozwoli oczyścić wodę z wszelkich zanieczyszczeń, mikroorganizmów oraz nadmiaru minerałów. Dzięki temu jest o wiele zdrowsza dla naszego układu pokarmowego, a zwłaszcza dla osób z alergiami oraz chorobami pęcherzyka żółciowego, ponieważ hamuje odkładanie się złogów w przewodach żółciowych.
Kolejnym atutem przefiltrowanej wody jest fakt, że można jej wszędzie używać bez obaw o prawidłowe działanie urządzeń. Jest pozbawiona nadmiaru ciężkich minerałów, które tworzą kamień, dlatego może być wlewana do ekspresu, czajnika czy kawiarki, ale również do wszelkiego rodzaju inhalatorów, nawilżaczy powietrza, żelazek i innych urządzeń potrzebujących wody do pracy.
Inną zaletą filtrów jest zmiana smaku i zapachu wody. Często ludzie niechętnie piją ją prosto z kranu, choć jest czysta, właśnie ze względu na te dwie cechy. Filtry podzlewozmywakowe wyłapują cząsteczki odpowiedzialne za nieprzyjemny posmak i zapach, zmieniając te cechy w pozytywny sposób. Dotyczy to nie tylko czystej wody, ale także tej, która jest dodawana do różnego rodzaju napojów i potraw.
Następnym atutem jest komfort użytkowania. Największe dzbanki filtrujące mogą maksymalnie przefiltrować tylko 4 litry naraz, co jest problematyczne, gdy potrzebna jest większa ilość wody i wymusza czas oczekiwania. Filtry kuchenne umożliwiają korzystanie z oczyszczonej wody przez cały czas, bez względu na wymaganą ilość.
Kolejny czynnik stanowi oszczędność pieniędzy. Wymiana wkładu lub membrany zazwyczaj odbywa się co 6 miesięcy. Natomiast nowy filtr w dzbanku powinno się stosować co najmniej raz w miesiącu, a czasami nawet częściej. Co ważne, wymiana wkładów nie należy do skomplikowanych czynności.
Inną zaletą są niewielkie rozmiary. Dzięki temu filtr podzlewozmywakowy zmieści się w każdej przestrzeni kuchennej szafki bez konieczności przestawiania znajdujących się tam obiektów. Ponadto małe wymiary sprawiają, że po otwarciu drzwiczek nie rzuca się w oczy.
Co ważne, założenie filtra wiąże się także z ekologią i troską o środowisko naturalne. Zamiast kupować całe zgrzewki butelkowanej wody mineralnej, a tym samym produkować tony dodatkowego plastiku rocznie, warto wybrać filtr podzlewozmywakowy oraz cieszyć się pyszną, czystą wodą z kranu.
Nie da się zaprzeczyć, że montaż filtra kuchennego do wody niesie ze sobą spory szereg korzyści nie tylko dla samych ludzi, ale także dla różnego rodzaju urządzeń oraz środowiska naturalnego. Z tego względu warto, abyś rozważył założenie go także w swoim domu.
W naszym sklepie znajdziesz całą kategorię poświęconą filtrom podzlewozmywakowym oraz dedykowanym wkładom. Wśród nich znajdziesz modele z dwoma, trzema, czterema, a nawet sześcioma stopniami filtracji. Dzięki temu możesz wybrać odpowiedni filtr do Twoich potrzeb. Zestawy opierają się o działanie membran kapilarnych, ultrafiltracyjnych, wkładów węglowych, sedymentacyjnych, zmiękczająco-odżelaziających, a także lamp UV.
Jeśli szukasz idealnego filtra do Twojej kuchni, zapoznaj się bliżej z naszymi produktami w sklepie Osmoza.