Barwa wody jest jedną z jej ważniejszych właściwości. Może oznaczać zarówno potencjalne zanieczyszczenie, jak i sugerować, że płyn jest czysty. Jakie są czynniki wpływające na ten aspekt i dlaczego warto w niektórych sytuacjach zadbać o uzdatnianie? Dlaczego woda jest niebieska? Zapraszamy do lektury!
Barwa wody to fizyczna cecha płynu oraz jego parametr, a także optyczna cecha możliwa do samodzielnego określenia, spowodowana rozpuszczonymi związkami. Co istotne, kolor wody lub inaczej jej zabarwienie, to tzw. barwa pozorna, będąca wynikiem występowania w wodzie zawiesin, dlatego przed orzekaniem o “barwie rzeczywistej” sensu stricto, należy dokonać odsączenia.
Wbrew pozornym przekonaniom, woda w swojej czystej postaci nie jest przezroczysta, ale jasnoniebieska, co można zauważyć w większych zbiornikach wodnych. Zupełna przezroczystość jest charakterystyczna wyłącznie dla małych ilości cieczy.
Istnieje kilka powodów, dla których woda w dużych zbiornikach jest niebieska. Omawiana ciecz filtruje światło w taki sposób, że kolor czerwony jest absorbowany, a niebieski się odbija. Przemieszcza się znacznie głębiej, niż światło o dłuższych falach (czerwone czy żółte). Ponadto jeziora czy oceany z zewnątrz są niebieskie, ponieważ woda działa jak lustro i odbija do pewnego stopnia kolor nieba.
Niebieska barwa wody może być również spowodowana różnymi związkami, które się w niej znajdują. Zwykle są one pochodzenia naturalnego, dlatego można wspomnieć na przykład o siarce, powodującej kolor niebieski, a także sole żelaza charakteryzujące się kolorem zielononiebieskim.
Czasami morza i jeziora mają inną barwę niż naturalna i w wielu sytuacjach nie jest to sytuacja patologiczna, ponieważ na przykład siarkowodór jest odpowiedzialny za barwę szmaragdową, glony i różne mikroorganizmy wpływają na kolor zielony.
Niestety, w wielu sytuacjach (obecnie coraz częściej) różne zmienne odcienie wód w akwenach są spowodowane zanieczyszczeniami, związanymi zwykle z obecnością odpadów wyrzuconych przez człowieka.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, woda w niewielkich ilościach jest przezroczysta. Z tego powodu płyn lejący się z kranu nie powinien mieć żadnego zabarwienia. Oczywiście w jednej szklance możemy niczego nie dostrzec, ale warto nalać więcej wody np. do większego dzbanka czy przezroczystej miski. Wtedy lepiej poznamy mętność i barwę cieczy.
Firmy wodociągowe muszą zadbać o odpowiednie metody filtracji, jednak czasami korzysta się z wody studziennej lub cieczy dochodzącej do domu, mającej wcześniej kontakt z zanieczyszczeniami “po drodze”, czyli przez starymi rurami itp. Zaznaczamy więc, że każda zmiana, a zwłaszcza nagłe zabarwienie wody na inny kolor powinno zmotywować do zbadania jej.
Woda mająca niebieskawy lub zielonkawo-niebieskawy kolor jest najpewniej zanieczyszczona żelazem lub siarką. W niektórych sytuacjach zielono-niebieska barwa może świadczyć o korozji zachodzącej w instalacji wodnej.
Czystość wody pitnej jest bardzo ważna. Dorosły człowiek powinien wypijać jej około dwa litry dziennie, dlatego stosowanie cieczy zanieczyszczonej może negatywnie wpływać na organizm. Z tego powodu należy oddać próbkę do badania, które może wykonać na przykład laboratorium sanepidu. Może się okazać, że wykryte zostanie zanieczyszczenie, którego się wcześniej nie zauważyło (np. duża ilość kamienia).
W wielu sytuacjach zanieczyszczona woda stosowana do picia może negatywnie wpływać na zdrowie, jednak poza tym jej szkodliwość jest znikoma. Oczywiście, jeśli zabarwienie jest intensywne, to ciecz może zniszczyć ubrania, jednak jest na to sposób w postaci filtra pralkowego.
Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest stosowanie systemów odwróconej osmozy, czyli zbioru kilku filtrów umieszczanych w pobliżu kranu kuchennego. W tradycyjnych modelach woda przechodzi kilka etapów oczyszczania. Na samym początku zostaje odfiltrowana mechaniczne i usuwane są z niej większe zabrudzenia (np. pył rdzy). Później przepływa przez filtr z węglem aktywnym, niwelując zanieczyszczenia organiczne oraz chemiczne, pozbywa się pestycydów i chloru, a ponadto poprawia smak oraz zapach płynu. Następnie woda przedostaje się membraną osmotyczną, czyli półprzewodzącą błonę, przez którą mogą się przedrzeć niemal wyłącznie cząsteczki wody, tym samym zostaje ona oczyszczona praktycznie w 100%.
Nawet jeśli woda w Twoim kranie ma właściwą barwę, warto zadbać o właściwy system filtracji, ponieważ dzięki temu woda może jeszcze lepiej smakować i na pewno nie będzie zawierać szkodliwych substancji.
Zajmujemy się dostarczaniem rozwiązań związanych z uzdatnianiem wody. Sprzedajemy filtry na cały dom, systemy odwróconej osmozy i nie tylko. Nasi eksperci mogą Ci pomóc w znalezieniu najlepszego rozwiązania, zapraszamy skorzystania z oferty.